logo

•• Vajcia sa nevyrábajú v supermarketoch ••

Voľakedy to bol na Slovensku bežný obrázok – na každom dedinskom dvore kŕdle sliepok so svojim kohútim šéfom, kotkokádanie a kikiríkanie bolo počuť od skorého rána do večera.  A v kuríne každý deň čerstvé vajíčka.

Dnes už ľudia na vidieku chovajú sliepky pomenej, zato vajíčok rôznej veľkosti i označenia sú plné supermarkety.

Nie je to však zásluha veľkého obchodu, ale veľkochovov, ktorých máme po celom Slovensku niekoľko. Tam je tých sliepok, na rozdiel od dedinského dvora, neúrekom. Na priemernej farme je asi 140 – tisíc nosníc. Na Slovensku však máme aj farmy s 240 – tisícmi nosníc. Dokonca na farme na južnom Slovensku chovajú  takmer 390 – tisíc sliepok, čím sa radia na popredné miesto v Európe.

Sliepkou sa kura stáva vo veku 140 dní. Všeobecne platí že sliepkou sa stáva od znesenia prvého vajíčka. A to je približne práve medzi štvrtým a piatym mesiacom jej veku.

Vo veľkovýrobných závodoch znášajú sliepky vajíčka do 78 týždňov, potom sa z chovu vyraďujú. Za rok znesie vysokoproduktívna sliepka až 310 vajec, čiže takmer jedno vajce denne. Najnižšia znáškovitosť je v zimnom období, kedy zvyknú chovatelia obmieňať svoje kŕdle.

Extra čerstvé vajce je maximálne 9 dní od znášky, čerstvé do troch týždňov, pričom doba trvanlivosti slepačieho vajcia je 28 dní. Vajíčka sa skladujú pri teplote od 5 do 8 oC. Je potrebné dávať pozor, aby boli v suchu.

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...